úterý 23. února 2016

Žďár nad Sázavou - Havlíčkův Brod 2:5



Derby Vysočiny, všichni v černém a spousta jiné zábavy. Více v článku.




O termínu  derby víme hodně dlouho dopředu, natěšenost obrovská, fajn spoje... To vše věští kromě dobrého počtu Rebelů, také nemálo Okurkářů. Ze začátku tak také vše vypadá, bohužel těsně před dnem D se nám to trošku hroutí a kvůli pracovnímu vytížení, zrušené dovolené a jiným věcem se nakonec na vlakovém schází šestice Okurkářů. No co, těšíme se i tak a v devět ráno už nasedáme do šukafonu a vyrážíme na Vysočinu. Cesta jako vždy fajn, je veselo a v poledne už míříme na jedno na Žolíka. Cestou ještě dáme foto na mostě a za chvíli už sedíme v dobře známém nonstopu.

Tam netrávíme nijak dlouhou dobu, za chvíli je hlavní sraz na brodském nádraží. S Rebely se následně potkáme v Pendolínu, řešíme všecko možné a vyčkáváme u piva na odjezd do Žďáru. V rámci výjezdu je vyhlášena akce všichni v černém. No nestačíme čumět, jak zodpovědně toto všici berou, výsledný efekt je parádní. Tady si neodpustím poznámku na znojemské fanklubáky. Když si vzpomenu, jak jsme podobnou akci organizovali tehdá u nás jako pietu za Karla Rachůnka a spol. a těm lemplům bylo za těžko sundat ten blbý dres byť jen na jedno utkání... Nebe a dudy. Pokud bude chtít kdokoliv za cokoliv RebelHearts kritizovat, tenhle výjezd budiž všem kurevsky ráznou odpovědí. A rozhodně nejde jen o hadry. Jejich soudržnost, jak jeden stojí za druhým, je příkladná a i co se týče té stokrát omílané mentality, jsou kluci z Brodu minimálně v TOP 15 na české scéně, za tím si stojím. Na tak malé město a relativně malý tábor neskutečné, kam se hrabou třeba oslové z Jihlavy... Ale popořádku.

Do města nad řekou Sázavou přijedeme kolem půl páté, spousta fízlů, dokonce podle očitých svědků víc než den před tím na zápase Synot ligy mezi Jihlavou a Slavií. Legrační. Jde se pochodem, na zimák to není úplně kousek, zpívá se, fandí se, super. Po příchodu na zimák, mimochodem pěkný zimák, se formuje kotel, věší se vlajky, chystají se chorea... Policie velmi inteligentně zavírá záchody a i kvůli chybějícímu bufetu se tak chodí pro pivo a chcát do nedaleké hospody, kdo močí před stadionem, je nemilosrdně pokutován. Demence.

V sektoru se nakonec schází zhruba 220 fanoušků, až na pár jednotlivců, jako jedem muž v černém. Fandí se naprosto skvěle, samozřejmě jsou i horší místa, ale celkově super od začátku až do konce. Největší pecka přichází ke konci utkání. Od deváté minuty třetí třetiny až do konce se jede fanaticky jeden chorál, sotva dýcháme, zpocení až na prdeli, ale sakra to stojí za to. Mazec neskutečný, tohle je atmosféra derby! Rebelové mají připraveno několik choreografií. Nejvtipnější, dvoustovka, jako reakce na výzvu trubek ze Žďáru, kteří chtěli dělat choreo u nějaké firmy, samozřejmě ne zadarmo, proto chtěli vybírat jako vstupné do kotle od každého dvě kila. Výzva byla z internetů rychle stažena, neunikla však bystrým očím Rebelů :). Ostatní chorea na fotkách. Po i během zápasu byla také použita spousta pyrotechniky.

K domácím. Žďárský kotlík podpořený dvěma busy ultrasdukláků z Jihlavy, fandí hodně hlasitě. Neodpustí si spousty urážek jak na Brod, tak i na Znojmo (ty jsou samozřejmě opětovány - tedy především vůči Jihlavě, zbytečné urážet těch 30 plamínků, kteří jsou dnes, co se týče fandění domácích, v menšině). Těžko říct, jak kvalitní by bez této pomoci byli... Každopádně veškerý support končí gólem hostů na 2:3, od té doby už existuje jen jeden tábor. Domácí několikrát za zápas roztahují sektorovku, možná, že za dvě kila :D. V průběhu zápasu se taky koná, jak tomu říkám já, klasický buzna náběh na náš sektor. Náběh do úrovně sekuritky, cosi gestikulují, jsou kvalitně osprchováni pivem, letí na ně vše od zapalovačů přes mince až po stroboskopy. Tím končí lehké vzrušení a pokračuje se v zápase. Na konec hodnocení domácích si neodpustím pár slov k Ultras Dukla. Použiju teď názory jich samotných z před pár let. Zápasy s Rebelem pro ně žádné derby nejsou, to přece mají jen s Kometou a se Spartou, tam totiž historicky patří. Přesto po sestupu Brodu z první národní neváhají a naplní dva autobusy na tento zápas (jasně, pod záminkou jakéhosi oplacení výjezdu Žďáráků na jejich utkání...). No, doufám, že každý soudný fanoušek si na sebranku vystupující pod názvem Ultras Dukla už dávno udělal názor sám.

Samotný hokej je fajn, laickým okem ho hodnotím minimálně jako prvoligový. Zápas napínavý s dobrým koncem pro hosty, sázkaři ze sektoru mají žně :).

Hned po děkovačce se loučíme, spěcháme na vlak. Venku na nás však čekají nepříjemnosti. Želvy nás odmítají pustit na blízkou zastávku MHD, Vzniká lehký konflikt, kdy jednoho z našich sbírá policie a míří na stanici. Zvlášť pro některé najednou naprosto kritická situace. Nakonec se naštěstí dovolávají nějakému taxikáři a aspoň ta šichta je zachráněna. Zbytek je rozhodnut jít na stanici a poté znovu zpět do HB kentusit do ranního vlaku. Znova se potkáváme s Rebely. Ti mají za nějaké potyčky dva zadržené, jde se tedy na fízlárnu společně. Před stanicí pak čeká stovka hostů. Super. Znova si rýpnu do místních fanklubáků. Kecy jako Může si za to sám, jedeme domů, by byly samozřejmostí... Naštěstí tady je to jiné. Skupina před policajty se rozchází až po infu, že zadržení jsou v Jihlavě na záchytce. Nezbývá než odjet do Brodu a vyčkat ranní vlak do Jihlavy. Za zmínku rozhodně stojí to, že se na zadržené ve vlaku vybraly skoro tři tisíce korun! Respekt! Čas trávíme na Žolíku velmi plodně různými diskuzemi, až se skoro bojíme, že si nás pak v té Jihlavě nechají taky. Kolem šesté ráno jsme v Jihlavě, jdem na záchytku, dozvídáme se, že než dojde doktor někdy v devět ráno, rozhodně nám nikoho nevydají. Jedem zpět na nádraží. Nakonec necháváme instrukce a s pocitem, že už jsme v krajském městě zbyteční, jedeme konečně domů. Tři hodiny po nás dorazí do Znojma i poslední, už propuštěný mohykán, a my můžeme do postelí.

Co na závěr? I přes menší komplikací super výjezd, jen houšť.

Ať žijí eRHáčka! Rebel a Znojmo!














Žádné komentáře:

Okomentovat